BAKTIMU DITUAI, JASAMU DIABADIKAN (PERSARAAN CIKGU MUHAMAD)


Tanggal 6 Disember lalu Maahad Tahfiz Al-Quran Al-Asriah telah mengadakan Majlis Perpisahan untuk Cikgu Muhamad bin Yaacob yang bersara wajib pada tarikh tersebut. Beliau yang berkhidmat selama 29 tahun bersama Yayasan Islam Kelantan (YIK) bermula dari tahun 1982 lagi.

Majlis yang bermula jam 8.45 pagi dengan ketibaan wakil YM Pengarah YIK. Seterusnya ketibaan yang diraikan Cikgu Muhammad atau lebih mesra dengan panggilan Cikgu Mad yang dijemput khas oleh guru yang bertugas bermula dari rumah beliau.Ketibaan beliau disambut oleh Tuan Pengetua yang diiringi selawat keatas junjungan Rasulullah s.a.w oleh pelajar yang berbaris panjang menuju ke dewan utama.

Majlis dimulakan dengan al-fatihah, seterusnya tilawah al-Quran yang disampaikan oleh Ahmad Afiq Azmi, pelajar tingkatan 1 Tajwidi 1 MTAQA. Seterusnya ucapan wakil pelajar, Husni Hamidi Hamdan. Wakil guru, Ustaz Othman Che Yeeng yang juga bekas pelajar beliau di SMU(A) Banggol KUlim. Selanjutnya ucapan pengetua dan ucapan wakil YM Pengarah YIK.

Cikgu Muhammad yang sudah pasti mempunyai pengalaman hidup yang panjang, memulakan ucapan beliau dengan detik cita-cita sebenar beliau di alam persekolah. Seterusnya mengimbau kembali keperitan berbekalkan RM 30.00 sebulan yang dihantar oleh ibu bapa beliau ketika mmenuntut di Universiti Pendidikan Indonesia (UPI) Bandung. Kepayahan dan kesukaran tidak mematahkan semangat beliau untuk belajar sehingga mampu menggengam Ijazah Sarjana Muda Pendidikan (B.Ed). Seterusnya mampu menggenggam Ijazah Sarjana dalam bidang pengurusan yang membawa gelaran DRs. di Universit yang sama. Segala pengorbanan dan semngat beliau ketika menuntut patut dicontohi setiap pelajar sekarang ini.

 

Majlis diteruskan dengan persembahan nasyid daripada pelajar tingkatan empat dan deklamasi sajak penuh emosi oleh Tengku Muhammad Asyraf dan Abdullah Afiq. Slot biodata dan tayangan gambar perjalanan hidup Cikgu Mad hingga sekarang menggamit haru dan sebak penonton yang cukup tersentuh dengan tayangan tersebut.

Seterusnya penyampaian hadiah dan cenderamata kenangan kepada Cikgu Mad. Sebelum mengakhiri majlis tersebut dengan tasbih kaffarah dan surah al-Asr, hadirin mengaminkan doa yang dipanjatkan oleh Us. Mohd Azizi Azahazuhari. Wida’ serta bersalaman dan sesi bergambar mengakhiri acara yang cukup beremosi.

Semua guru dan pelajar tingkatan 4 mengiringi kepulangan Cikgu Mad kepangkuan keluarga setelah mengorbankan masa selama 29 tahun dalam bidang pendidikan.

“Jutaan terima kasih kerana meminjamkan Cikgu Mad kepada kami. Sekarang ini kami serahkan kembali Cikgu Mad kepada keluarga yang amat memerlukan beliau.” Ucap Pengetua kepada isteri Cikgu Mad yang setia ketika kami mula-mula sampai di perkarangan rumah beliau. Kami dihidangankan dengan Nasi Indonesia dan Kari Kambing.”Baktimu dituai, jasamu diabadikan.

Berikut ialah biodata ringkas Cikgu Muhamad bin Yaacob.

BIODATA RINGKAS

KELAHIRAN
Mohamad bin Yaacob lebih mesra dengan panggilan Cikgu@Ustaz Mad dilahirkan pada 16 Oktober 1953 di Kampung Kerasak, Bunut Susu, Pasir Mas, Kelantan. Bapa beliau Hj Yaacob bin Hj Yahya. Ibu beliau Hajah Wan Fatimah bin Che Yusuf.

AHLI KELUARGA
Berasal dari keluarga yang mempunyai lima orang adik beradik dan beliau merupakan anak sulung dari keluarga ini. Tanggal 24 Oktober 1974 beliau telah mendirikan rumah tangga dengan pilihan hati Barkah Basalmah binti Omar Basalmah. Dikurniakan lima orang cahaya mata dan seorang menantu. Detik 12 Julai 2011, keluarga beliau diserikan lagi dengan kehadiran cucu yang pertama dan diberi nama Nik Zayyan Mabaraya bin Zulfaqar Mubaraya.

PEMBELAJARAN
Cikgu Mad memulakan pembelajaran di SK Kedondong Pasir Mas. Seterusnya meneruskan pelajaran peringkat menengah di SMU (A) Ismailiah, Binjai Manis, Pasir Mas. Pada tahun 1970 beliau menyambung pelajaran Institut Pendidikan Islam Kota Bharu iaitu sebuah sekolah yang ditubuhkan oleh Almarhum Us Hj Abdul Karim bin Hassan (abang kepada YB Takiyuddin Exco Kerajaan Negeri Kelantan sekarang). Kesinambungan pendidikan beliau diteruskan dengan menyambung pengajian di peringkat Ijazah Sarjana Muda Pendidikan (B.Ed) pada tahun 1978 di Universiti Pendidikan Indonesia (UPI), Bandung. Kesungguhan beliau dalam menuntut ilmu diteruskan ke peringkat Sarjana dalam bidang Pengurusan/Management pada Julai 1983 secara sambilan. Pada penghujung 1984 beliau mengambil keputusan untuk mengikuti pengajian sepenuh masa dengan mengambil cuti tanpa gaji.

PENGALAMAN KERJA
Memulakan karier pada tahun 1979 sebagai Pegawai Hal Ehwal Pekerja dan Kebajikan PKINK di Sungai Terah, Gua Musang. Minat yang mendalam dalam bidang pendidikan menyebabkan beliau berkhidmat sebagai guru YPINK(YIK) pada 1 Februari 1982 di Madrasah Arabiah Pasir Mas. Pada tahun 1986 beliau dilantik sebagai Penolong Kanan di Maahad Muhammadi Banggol Kulim Rantau Panjang. Seterusnya beliau bertugas sebagai Penolong Kanan di Maahad Muhammadi Tumpat, Kg Sedar Tumpat, Kelantan. Pada tahun 1988-1990 beliau memulakan tugas sebagai Pengetua di Maahad Muhammadi Yaakubiah Nipah Bachok. Pada tahun 1991-1994 beliau berpindah ke Maahad Muhammadi Tanah Merah, Kg Padang Siam. Karier beliau diteruskan di Maahad Muhammadi Amir Indera Petra Beris Kubor Besar Bachok dari 1994-1995. Penghujung 1995 beliau telah meletak jawatan sebagai Pengetua dan meneruskan karier sebagai guru biasa. Pada tahun 2007 beliau telah memulakan tugas di MTAQA. Secara keseluruhannya beliau telah bertugas di YIK selama 29 tahun dan mempunyai begitu ramai pelajar yang berjaya hasil didikan dan curahan ilmu dari beliau.

PENCAPAIAN DAN ANUGERAH
Sepanjang bertugas dengan YIK beliau telah berjaya mencapai berbagai kejayaan dan anugerah antaranya Guru Terbaik SPM mata pelajaran Tasawwur Islam bagi tahun 2000 dan 2001. Pada tahun 2004 dianugerahkan Guru Terbaik SPM mata pelajaran Bahasa Melayu. Segala dedikasi semangat dan perahan tenaga serta ilmu yang disampaikan oleh beliau sangat besar kepada warga YIK amnya dan MTAQA khasnya tidak terbalas dengan ucapan. Semoga beliau mendapat ganjaran yang setimpal dari Ilahi dan diberi kesihatan serta kekuatan pada masa akan datang dalam mendepani hari mendatang. Sekalung penghargaan yang tidak terhingga dari kami warga MTAQA kepada beliau. Terima Kasih Cikgu Mad.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s