PEPERIKSAAN PERTENGAHAN TAHUN 2016


Bermula 5 Mei sehingga 25 Mei, pelajar-pelajar Maahad Tahfiz Al-Quran Al-Asriah (MTAQA) akan menduduki peperiksaan pertengahan tahun. Tahun ini merupakan tempoh yang agak panjang untuk peperiksaan pertengahan tahun yang diperuntukkan oleh Yayasan Islam Kelantan (YIK). Seperti kebiasaan, peperiksaan pertengahan tahun mempunyai ujian syafawi atau nama lainnya adalah ujian lisan dan juga peperiksaan bertulis atau nama lainnya adalah ujian tahriri.

Ini bermakna, pelajar MTAQA akan menduduki ujian syafawi selama seminggu dan ujian tahriri selama 2 minggu dan seterusnya pelajar akan mula bercuti penggal pertengahan tahun pada 27 haribulan Mei. Didoakan semoga Allah Taala mempermudahkan urusan anak-anak Asriah ini dalam menjawab peperiksaan dan semoga dicampakkan hidayah yang berterusan untuk anak-anak ini.

IMBAS KEMBALI

Imbas kembali, sehari sebelum bermulanya peperiksaan, telah diadakan sedikit taklimat ringkas kepada para pelajar tentang perjalanan peperiksaan pertengahan tahun. Cikgu Azamli yang merupakan Setiausaha Peperiksaan MTAQA memberikan sedikit azimat dan info-info yang berkaitan tentang peperiksaan seperti disiplin, susun atur meja dan juga perkara-perkara berkaitan yang lain.

Perhimpunan ringkas ini diadakan di Masjid MTAQA pada 5 Mei yang lepas pada pukul 1 tengah hari sebaik sahaja selesai solat zohor berjemaah. PK HEM, Cikgu Wan Rahim turut menyampaikan amanat dan kata-kata motivasi sebagai pembakar semangat kepada para pelajar untuk bersungguh-sungguh dalam menghadapi peperiksaan pertengahan tahun ini. Biar pelajar tahu yang peperiksaan ini ada makna dan nilai di sisi mereka serta di sisi para guru.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s