PENDAFTARAN PELAJAR BAHARU TINGKATAN 1 2017


PASIR MAS – Selasa, 3 Januari 2017, Maahad Tahfiz Al-Quran Al-Asriah (MTAQA) telah selamat menyambut pelajar baharu untuk tingkatan 1 bagi sesi 2017. Majlis pendaftaran dan juga majlis ramah mesra dengan ibu bapa penjaga telah diatur dengan baik sebelum cuti sekolah akhir tahun lagi dan semuanya boleh dikatakan berjalan dengan lancar pada hari tersebut.

Hujan yang agak lebat dan dengan berita di sesetengah tempat telah dinaiki air, ada sebahagian kecil ibu bapa yang menghubungi MTAQA untuk memaklumkan ketidakhadiran untuk pendaftaran anaknya kerana ada jalan-jalan utama yang dinaiki air dan tidak dapat sampai ke MTAQA.

Majlis pendaftaran bermula seawal jam 8.00 pagi. Biarpun rintik hujan begitu lebat menimpa bumi MTAQA, kelihatan sudah ada kelibat kereta-kereta ibu bapa penjaga yang sampai untuk mendaftar anaknya di MTAQA. Alhamdulillah, semangat itu tidak luntur bersama curahan air hujan. Biarpun hujan semakin lebat dan tidak ada petanda yang hujan akan berhenti pada hari itu, kereta ibu bapa pun tidak kalah, semakin banyak pula yang memasuki perkarangan sekolah.

Pada jam 10.00 pagi, sudah seramai 44 orang yang mendaftar dan majlis ramah mesra ingin menyingkap tirainya. Majlis ramah mesra ini dimulai dengan ucapan pengerusi majlis, Ustaz Nasuruddin Ismail. Pengerusi majlis yang tidak asing lagi bagi warga MTAQA. Majlis menjemput Ustaz Zawawi Zakaria sebagai ucapan mengalu-alukan pelajar baharu yang bersama ibu bapa penjaga masing-masing.

Majlis ramah mesra lebih kepada majlis untuk memberi taklimat kepada ibu bapa penjaga mengenai MTAQA dengan lebih jelas dan lebih dekat. Ada ibu bapa penjaga yang masih kabur tentang hal yuran MTAQA, tentang sistem pembelajaran Al-Quran dan akademik di MTAQA dan juga tentang peraturan asrama MTAQA.

Majlis ini menghimpunkan Pengetua, Penolong Kanan Pentadbiran, Penolong Kanan HEM, Bendahari, Guru Kanan Al-Quran dan Qiraat dan juga Ketua Warden. Pada akhir taklimat, dibuka pula sesi soal jawab sekiranya ada ibu bapa penjaga yang mempunyai persoalan berkisar pendidikan anak-anak mereka di MTAQA.

Pada akhirnya, ibu bapa penjaga diminta untuk menghantar anak-anak ke asrama. Saat yang mungkin akan menitis air mata anak-anak kerana terpaksa berpisah dengan ibu bapanya. Bahkan ada juga ibu bapa yang jatuh air matanya. Mungkin ada perasaan hiba di hati anak-anak yang selama ini belum pernah tinggal berjauhan dengan ibu bapa buat suatu masa yang lama.

Kelihatan pelajar-pelajar Asriah yang sedia ada meringankan tulang-tulang mereka untuk membantu adik-adik baru ini mengangkat barang-barang keperluan ke asrama. Syabas dan terima kasih diucapkan.

Makanan dan minuman telah disediakan untuk ibu bapa penjaga pada akhirnya dan sedikit kekurangan di pihak MTAQA pada bahagian ini kerana makanan sedikit lewat sampai. Mungkin sudah ada ibu bapa penjaga yang pulang tanpa mengambil makanan yang disediakan. Pihak MTAQA memohon maaf sebanyak mungkin. Ada sedikit masalah teknikal disebabkan keadaan cuaca yang hujan lebat sepanjang hari.

Semoga adik-adik yang baru ini sentiasa bersemangat untuk belajar dan menuntut ilmu di bumi MTAQA. Kita tidak menjanjikan kemewahan dengan prasarana yang cukup lengkap buat masa ini. Apa yang kami ada adalah guru-guru yang tidak pernah menjemu mendidik anak-anak yang bakal memimpin dunia dan menjadi khalifah pada suatu masa nanti untuk berjaya di dunia dan akhirat. Insya Allah.

Lagi gambar di pautan INI.

15781558_1046260328819175_6692225461741395423_n 15822676_1046262485485626_3241829681396859198_n

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s